TÁJÉKOZTATÁS MNB BELÉPÉSI AZONOSÍTÓRÓL ÉS ÉRTÉKPAPÍR EGYENLEG LEKÉRDEZÉSI LEHETŐSÉGRŐL

 

A 2001. évi CXX. törvény (Tpt.) 142/A.§-a értelmében lehetősége nyílik arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján (www.mnb.hu) tájékozódjon értékpapírszámlája illetve ügyfélszámlája, az előző hónap utolsó napjára vonatkozó egyenlegéről. A lekérdező felület használatához egyedi belépési azonosító és jelszó szükséges.  a jelen levelünkben foglalt belépési azonosító mellett szükség van egy – havonta képzett – jelszóra is, amelyet minden hónapban, az aktuális havi számlakivonaton tüntetünk fel.

 

  1. Belépési azonosító

A belépési azonosítót a Bank csak egyszer képzi meg, az nem változtatható meg. Kérjük, hogy a belépési azonosítót és a jelszót őrizze meg és bizalmasan kezelje. A belépési azonosítót ne jegyezze fel, ne írja bele mobiltelefonjába. Jelszavát és belépési azonosítóját ne ossza meg arra illetéktelenekkel, a bizonylatokat gondosan zárja el, ha már nincs rá szüksége ne dobja ki, hanem semmisítse meg. Felhívjuk figyelmét, hogy a Banknak nincs módja sem új belépési azonosító generálására, sem az MNB kezelésében lévő felületen a hozzáférés tiltására.

Amennyiben a belépési azonosítót elveszti, kérjük, hogy írásbeli kérelemmel forduljon az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-hez (1122 Budapest, Pethényi köz 10.). Bankunk 30 napon belül ismételten megküldi az Ön részére a belépési azonosítót.

 

  1. Jelszó

A szolgáltató minden hónapban számlánként új, 12 számjegyű jelszót generálódik a havi kimutatás eléréséhez, melyet a mindig aktuális számlakivonatán talál.

 

  1. Belépés a felületre

A felületre az alábbi linken keresztül tud bejelentkezni: https://eszlaweb.mnb.hu/Lekerdezo

 

  1. Milyen adatokat láthat az egyenleg lekérdező kimutatásában?

A kimutatásban két fő információt tekinthet meg:
1. A rendelkezésre álló felhasználható egyenleget (pénzeszközök jogi egyenlege)
2. A számlán vezetett értékpapírok elnevezését és darabszámát (értékpapírok készlete)

 

  1. Biztonsági figyelmeztetés

Felhívjuk figyelmét, hogy az értékpapírtitok kezelésére használt számítógépe védelmét is biztosítania kell, hogy adatai védve legyenek. Ezért javasoljuk, hogy védje számítógépét megfelelő vírusirtó programokkal, vírusirtóját frissítse rendszeresen!

 

Kapcsolja be a tűzfalat számítógépén! Rendszeresen töltse le az Ön által használt operációs rendszerhez, böngészőhöz elérhető frissítéseket, javító verziókat, biztonsági ajánlásokat mindig tartsa be! A Böngésző adatbiztonsági beállításait lehetőség szerint a legnagyobb biztonságot garantáló szintre állítsa be, így a program figyelmezteti Önt minden, a böngésző használata során kárt okozó tartalom megnyitása előtt! Felhívjuk figyelmét, hogy csak olyan számítógépről lépjen be a lekérdező felületre, melynek biztonságos beállításairól meggyőződött, ezért lehetőleg kerülje a nyilvános helyeken elhelyezett, ismeretlen harmadik felek üzemeltetésében lévő számítógépek, illetve internet internet hozzáférések használatát.

 

A lekérdező felület használata előtt minden esetben győződjön meg arról, hogy valóban az MNB weboldalán jár! Ezt az adott oldal tanúsítványának ellenőrzésével teheti meg. Ha böngészője tanúsítványhibát jelez, hagyja el az oldalt, és jelezze ezt számlavezető hitelintézetének! Javasoljuk továbbá, hogy minden problémás esetben ellenőrizze, illetve szakemberekkel ellenőriztesse számítógépét és gondoskodjon a megfelelő vírusvédelmi eszközök alkalmazásáról!

 

Lehetőség szerint ne használjon pénzforgalmi szolgáltatásokat nyilvános, ingyenes internetkapcsolatokról (pl.: ingyen Wifi a kávézóban, vonaton, repülőtéren).

Amennyiben mégis kénytelen hálózatot használni,

  • győződjön meg arról, hogy számítógépe rendelkezik-e a fent említett biztonsági megoldásokkal és azok működnek is.
  • győződjön meg arról, hogy azon az Internetes oldalon jár, ahová szeretne bejelentkezni, ezt a tanúsítvány ellenőrzésével teheti meg.

Tisztelt Ügyfelünk!


Kedvezményes díjazású számlacsomaggal várjuk a Sberbank kisvállalati ügyfeleit és az OBA kártalanításban érintett lakossági ügyfeleket a bank fiókjainkban.
A részletekkel kapcsolatban érdeklődjön kollégáinknál! Bankfiókokkal kapcsolatos információk: https://takarekbank.hu/atm-fiok