Ugrás a tartalomhoz

PSD2 - SCA - Ügyféltájékoztató

Erős-ügyfélhitelesítés – Netbank belépés és fizikai kártyás vásárlás

Szeretnénk felhívni a figyelmét a PSD2 (az Európai Unió második pénzforgalmi irányelve)* miatt 2019. szeptember 14-től előírt változásokra . A változás csak az EGT tagállamokban végrehajtott tranzakciókra vonatkozik.

A szabályozás lényeges eleme, hogy az online banki szolgáltatások (pl. Netbank, Mobilapplikáció )eléréséhez és a tranzakciók indításához egy új biztonsági elemre (erős ügyfél-hitelesítés), egyegyszer használatos– az ügyfél mobiltelefonszámáraSMS-ben küldött – jelszómegadására lehet szükség bizonyos esetekben. A fizikaikártyás fizetések esetén pedig (a megszokottaktól eltérően) néhány esetben PIN kód megadására lesz szükség. Ez a szabályozás a fizetéssel kapcsolatos biztonság növelését szolgálja.

Bankkártyás fizetésekkel összefüggő változások

Fizikai bankkártyás fizetés (POS) esetén15.000 Ft-ot meghaladó fizetések esetében nem lesz változás a tranzakció menetében.

Az érintéses fizetések esetén annyi változás lesz tapasztalható, hogy ezentúl a terminál akkor is kérheti a PIN kód megadását, ha azegymás utáni, 15.000 Ft alatti érintésestípusú fizetések összegemeghaladja a 45.000 Ft-ot.**

Online bankolással összefüggő változások

2019. szeptember 14-ét követően a Netbank és Mobil applikációhasználatakor a szolgáltatásba történőbelépéskor és a tranzakciók aláírásakora felület kérheti Öntől egySMS-ben küldött, egyszer használatos jelszó beírását. Ilyenkor, ha Önnek nincs megadott és a rendszerben rögzített mobiltelefon száma, a szolgáltatást nem fogja tudni igénybe venni.

ATakarék e-Banka jelenlegmegszokott módon lesz használható2019. szeptember 14-e után is. A későbbiekben itt is bevezetésre kerül az SMS-ben küldött egyszer használatos jelszóküldés a belépéshez és a tranzakciók aláírásához. A bevezetéssel és a mobiltelefonszámok egyeztetésével kapcsolatban bankunk fel fogja venni a kapcsolatot Önnel.

Amennyiben Önmég nem adott meg mobilszámot, vagy időközbenlecserélteazt, kérjük,jelezze ezt felénk minél előbb, hogy továbbra is zavartalanul intézhesse pénzügyeit. A használni kívánt mobiltelefonszám megadását vagy frissítését megtehetiszemélyesen bankfiókjainkban.

Kérdéseivel kapcsolatban érdeklődjön bankfiókjainkban vagy hívja ügyfélszolgálatunkat a 06 1 311 3110-ás telefonszámon.

További információt itt talál.

* Az (EU) 2015/2366 európai parlamenti és tanácsi irányelvnek az erős ügyfél-hitelesítésre vonatkozó, valamint a közös és biztonságos nyílt kommunikációs standardokra vonatkozó szabályozástechnikai standardok tekintetében történő kiegészítéséről szóló 2017. november 27-i (EU) 2018/389 felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelete

** Az érintéses fizetésekre vonatkozó 45.000 Ft-os limit nem napi limit, tehát akár több nap alatt is összeadódhatnak a CSAK 15.000 Ft alatti tranzakciók, és a fenti esetben PIN kód megadására lesz szükség. A limit számítása már egy PIN kódot igénylő tranzakciót követően újrakezdődik. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy az alkalmazandó 45.000 Ft-os összeg a későbbiekben módosításra kerülhet.