Ugrás a tartalomhoz

Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztatjuk, hogy tervezett karbantartás miatt a Takarékbank SMS szolgáltatása 2022.12.04 00:00 és 4:00 óra között korlátozottan lesz elérhető. Ebben az időszakban az Azonnali Fizetési Rendszerhez kapcsolódó tranzakciók SMS értesítései nem kerülnek kiküldésre. Megértését és Türelmét köszönjük!

A Takarékbank internetes portáljának technikai migrációja miatt a Felügyeleti és a Banki hirdetményeket tartalmazó fióki digitális eszközök a technikai átállás miatt jelenleg nem üzemelnek.
Kérjük, hogy az átállás ideje alatt forduljon a fióki Kollégáinkhoz segítségért az aktuális dokumentumok elérése kapcsán.

Tisztelt Ügyfeleink,
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Bankunk honlapja megújul, az oldal jelenleg fejlesztés alatt áll. Azon dolgozunk, és arra törekszünk, hogy a megújított honlapunk az Ügyfeleink igényeinek és elvárásainak a lehető legjobban megfeleljen, és azon minden lényeges és fontos információ könnyen elérhető legyen.

Követeléskezelés folyamata a kölcsönszerződés felmondását követően

Tájékoztatjuk, hogy a Takarékbank eszköztára felmondást követően: állami készfizető kezességvállalás lehívása, fizetési meghagyás, végrehajtási eljárás indítása (ennek keretében bírósági árverés), saját árverés, a követelés engedményezése.

Milyen esetben kerülhet sor a kölcsönszerződés felmondására?

Egy közjegyzői okiratba foglalt kölcsönszerződés közhiteles módon bizonyítja, hogy a szerződő felek milyen tartalommal kötötték meg azt. A kölcsönszerződés értelmében a hitelintézet meghatározott feltételek mellett egy adott pénzösszeget bocsát az adós rendelkezésére, melyet az Adós köteles a kölcsönszerződésben foglaltak alapján maradéktalanul visszafizetni. Amennyiben a közjegyzői okiratban foglalt kötelezettségeinek bármelyik fél nem tesz maradéktalanul eleget, úgy az a szóban forgó kölcsönszerződés felmondását is eredményezheti.

Milyen következményei lehetnek a kölcsönszerződés felmondásának a szerződést aláíró felek esetében?

  • Amennyiben Ön adóstárs egy kölcsönszerződésben, úgy Ön az adóssal egyetemlegesen felel a kölcsönszerződésben foglaltak alapján a hitel visszafizetéséért.
  • Amennyiben Ön készfizető kezességet vállalt egy kölcsönszerződésben, úgy amennyiben a kölcsönszerződés adósa nem tesz eleget a kölcsönszerződésben vállalt fizetési kötelezettségének, úgy lejárt tartozásért a készfizető kezes az adóssal egy sorban felel.
  • Amennyiben Ön zálogkötelezett egy kölcsönszerződésben, úgy Ön a tulajdonát képező ingatlant felajánlotta a hitel-visszafizetés biztosítékaként és ezért zálogjog került bejegyzésre az ingatlan tulajdoni lapjára. Amennyiben a kölcsönszerződés adósa nem tesz eleget a vállalt fizetési kötelezettségének, úgy a Takarékbank felmondhatja a Kölcsönszerződést, illetve – minden más követelést megelőző sorrendben – kielégítést kereshet (akár végrehajtási eljárás útján, akár bírósági végrehajtáson kívüli értékesítése útján) felmondás hiányában is a lejárt tartozás erejéig a fedezeti ingatlanból (zálogtárgyból).

Egy kölcsönszerződés felmondására legtöbb esetben ezért kerül sor, mert az ügyfelek a szerződésben foglalt fizetési kötelezettségüknek többszöri felszólítás ellenére nem tesznek eleget. Vannak ettől eltérő, mégis a kölcsönszerződés felmondását eredményező helyzetek is. (Például ha a hitel fedezetéül felajánlott ingatlanra végrehajtási jog vagy szerződésben meghatározott egyéb jog vagy tény kerül bejegyzésre, vagy egyéb, a szerződésben vállalt kötelezettség nem kerül teljesítésre.)

Kérjük, hogy figyelmesen olvassa el a felmondást követő intézkedésekkel kapcsolatos részletes tájékoztatónkat!

Figyelmébe ajánljuk az MNB által kiadott tájékoztatókat:


Kapcsolódó dokumentumok: