A 2013-as integrációs törvény megteremtette a jogi feltételeit a fragmentált szövetkezeti hitelintézeti szektor integrációjához. 2016 óta zajlik a Szövetkezeti Hitelintézetek (SZH) konszolidációja. Ennek keretében 2017-re 12 + 3 (kisbank) regionális SZH jött létre. A végső jogi fúziót két ütemben hajtottuk végre 2019 folyamán.

 

Az első ütemben (2019. május 1-jével) elindult az új Takarékbank a Mohácsi Takarék Bank Zrt., a Pannon Takarék Bank Zrt., valamint a B3 TAKARÉK Szövetkezet egyesülésével. Továbbá átvette a Takarék Csoport központi bankjának, az MTB Zrt. vállalati és lakossági számlaszerződés-, betét- és hitelállományait is. A második ütemben (2019. október 31.) 11 takarékszövetkezet és 2 bank cégjogi egyesülésével fejeződött be az a közel ötéves folyamat, amelynek során a korábbi közel 120 takarékszövetkezetből egyetlen országos lefedettségű, univerzális kereskedelmi bank létrejött. Az utolsó fúzióban a 3A Takarékszövetkezet, a Békés Takarék Szövetkezet, a CENTRÁL TAKARÉK Szövetkezet, a Dél TAKARÉK Szövetkezet, a Fókusz Takarékszövetkezet, a Hungária Takarék Takarékszövetkezet, a KORONA TAKARÉK Takarékszövetkezet, az M7 TAKARÉK Szövetkezet, a Nyugat Takarék Szövetkezet, a Pátria Takarékszövetkezet és a TISZÁNTÚLI TAKARÉK Takarékszövetkezet, valamint a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. és az eddig regionálisan működő Takarékbank Zrt. vett részt. Valamennyi hitelintézet ügyfeleit, dolgozóit, teljes fiókhálózatát, betét- hitel- és szerződésállományait a Takarékbank Zrt. vette át.

 

A fúziókkal a Takarék Csoport megszünteti az eddig óriási költségeket okozó átfedéseket, a szervezetek közötti párhuzamosságokat, egységesíti a takarékok eltérő termékpalettáit, a fiókhálózatot, az arculatot, az értékesítési és marketingtevékenységet, a belső szabályozást valamint megkezdi az informatikai rendszerek konszolidációját. Az átalakítások és átszervezések révén jelentősen tudnak csökkeni a működési költségek, 2023-ra mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben 10 százalékos piaci részesedés és évi 30 milliárd forint körüli adózott eredmény fenntartható elérése a cél.

 

Az ügyfeleknek számos előnnyel jár a takarékok egyesülése: egységesített, versenyképes termékeket vehetnek igénybe, a bevezetendő közös, modern informatikai rendszer egyszerűsíti és gyorsítja a kiszolgálást. A bank termékei minden csatornán elérhetőkké válnak: hagyományos ügyintézéssel, telefonon és interneten, illetve ezek személyre szabott kombinációjával.

 

Az egyesült Takarékbank a közösségek és generációk bankja lesz, amely tipikus élethelyzetekre kínál komplex, innovatív megoldásokat családok, fiatalabb és idősebb nemzedékek, fővárosi és városi lakosok számára egyaránt. Tovább erősíti pozícióit a kkv-k körében és az agráriumban, emellett nyit a fiatalabb és a városi, fővárosi lakosok, vállalkozók felé is. A közösségek bankjaként a helyi közösségek és vállalkozások fejlődését, egymás közti szerveződését, együttműködését, a helyi start-upok piacra lépését segíti elő. Az országban messze a legnagyobb fiókhálózata révén továbbra is biztosítja a fővárosi és vidéki lakosok, vállalkozások és intézmények korszerű pénzügyi termékekkel való ellátását, hozzájárul az esélyegyenlőség megteremtéséhez és a vidék felzárkóztatásához.

 

 

 

 

Takarékbank Zrt. vezető tisztségviselőinek bemutatása

 

Takarékbank Zrt. vezető tisztségviselői:

 

Vida József, Elnök-vezérigazgató

 

Egerszegi Ádám, Alelnök, Általános vezérigazgató-helyettes

 

Szabó Levente, Üzleti vezérigazgató-helyettes

 

Martzy Antal, Stratégiai - Pénzügyi vezérigazgató-helyettes

 

Mészáros Attila, Kockázatkezelési vezérigazgató-helyettes

 

Magapatona Péter, Operációs vezérigazgató-helyettes

 

 

Takarékbank Zrt. Igazgatósági tagok:

 

Vida József (elnök)

 

Egerszegi Ádám (alelnök)

 

Bogdán János

 

Tófeji Edina

 

Schamschula György

 

Szabó Levente

 

Váradi Zoltán

 

 

Takarékbank Zrt. Felügyelő Bizottsági tagok:

 

Hetzmann Béla

 

Bencze András Csaba

 

Katona Viktor Iván

 

Vargáné Králik Katalin

 

Tölgyes András József