Felelős bankként minden ügyfelünknek azt javasoljuk, hogy az anyagi lehetőségeit mérlegelve döntse el, továbbra is fizetni tudja-e hitele(i) törlesztőrészleteit. Ha úgy látja, hogy háztartása bevételei és kiadásai nem teszik lehetővé hitele(i) törlesztését, akkor éljen a moratórium által biztosított lehetőséggel.

 

Ebben az esetben - mivel a Kormányrendelet a 2020. március 18. éjfélig folyósított lakossági és vállalati hitelek ügyfelek fizetési kötelezettségét (tőke-, kamat-, és díjfizetés) 2020. december 31-ig felfüggesztette – Önnek további teendője nincsen. Ez idő alatt, azaz 2020. december 31-ig (kivéve, ha a moratórium határidejét a Kormány a későbbiekben nem hosszabbítja meg) nem kell fizetnie hitele(i) törlesztőrészleteit mindaddig, amíg Ön – lehetőségeit mérlegelve – másképpen nem rendelkezik.

 

Abban az esetben, ha Ön a hiteltörlesztését a Banknál vezetett bankszámlájához kapcsolódó rendszeres átutalási megbízás formájában teljesíti, de szeretne élni a moratóriummal, úgy vissza kell vonnia a rendszeres megbízást.

 

A rendszeres megbízás visszavonására lehetősége van netbankon keresztül, illetve személyesen bármely bankfiókunkban, az erre a célra rendszeresített formanyomtatvány kitöltésével.

 

Fontos azonban tudni, hogy a moratórium csak fizetési halasztást eredményez, így a moratórium időszaka alatt a fennálló kölcsöntartozása tovább kamatozik. A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamato(ka)t a fizetési haladék lejárta (2020. december 31.) után - a moratórium miatt meghosszabbított futamidő alatt a hátralévő, esedékes törlesztőrészletekkel együtt - évente egyenlő részletekben kell majd megfizetnie oly módon, hogy a törlesztőrészlet és a megfizetendő kamat együttesen nem haladhatja meg az eredeti szerződés szerinti – aktuális – törlesztőrészlet összegét. A törlesztő részlet abban az esetben emelkedhet, ha a moratórium időszakára esik a kamatperiódus váltás vagy változnak a referencia kamatok és így az eredeti szerződés szerint nő a kamat mértéke. A fizetési moratórium és az arra vonatkozó részletszabályok folytán a kölcsön eredeti futamideje meghosszabbításra kerül majd, azaz időben kitolódik a kölcsön visszafizetése!

 

Ha a továbbiakban nem kívánja igénybe venni a moratóriumot és tovább fizetné hitele(i) törlesztőrészlete(i)t, további részleteket itt talál.

 

Mi történik a hitelekkel a moratórium után?

 

A Kormány által 2020. március 19-től kezdődően elrendelt fizetési moratórium 2020. december 31-ig tart, de újabb Kormány intézkedéssel meg is hosszabbodhat. A moratórium azokat a hitel-, kölcsön- és pénzügyi lízingszerződésekből eredő fizetési kötelezettségeket érinti, amelyek 2020. március 18-án fennálló és folyósított kölcsönökből erednek.

 

A moratórium alatt meg nem fizetett tőke-, kamat- és díjtartozást a haladék lejáratát követően kell visszafizetni. A fizetési halasztás igénybevétele automatikusan meghosszabbítja a futamidőt, ami a felhalmozódott tartozások függvényében a moratórium jelenlegi 9 hónapos időszakán felül akár több hónappal is kitolódhat. Fontos kiemelni, hogy a futamidő nélküli tartozások, például hitelkártyák tekintetében 12 hónap, illetve a Bank és az ügyfél megegyezésén múlik, hogy milyen időtávra elosztva kerül sor a moratórium alatt felhalmozódott tartozás megfizetésére.

 

Számolja ki könnyedén kalkulátorunk segítségével, hogy mennyivel hosszabbodik meg a futamidő és hogyan változik a hitel visszafizetendő összege a moratórium alatt.

 

Törlesztőrészlet és futamidő kalkulátor 

 

A havi törlesztőrészlet a felhalmozódott kamat és díjtartozások megfizetésekor sem emelkedhet a moratóriumot megelőző mérték fölé. Ha azonban a szerződéses kamat referenciakamatlábhoz kötött vagy kamatperiódusokban rögzített (vagyis a kamat változó és nem a futamidő végéig fix), az a moratórium alatt is változhat. Emiatt emelkedhet a moratóriumot követően megállapított törlesztőrészlet is. Ez az emelkedés tehát az eredeti szerződés szerinti, és nem a fizetési moratórium alatt felhalmozódó, meg nem fizetett kamatoknak/díjaknak tulajdonítható.

 

Adja meg iPIN jelszavát!

Megadta már új iPIN jelszavát?

 

Ha még nem, tegye meg most!

 

RÉSZLETEK