Hitel törlesztési moratóriummal kapcsolatos információk

 

A Kormány 2020. március 18-án a koronavírus gazdaságot érintő hatásainak enyhítése érdekében a 47/2020. (III.18.) Kormányrendelet szerinti intézkedéseket rendelt el, amelyben a 2020. március 18. éjfélig folyósított lakossági és vállalati hitelek ügyfelek általi visszafizetését (tőke-, kamat-, és díjfizetést) 2020. december 31-ig felfüggeszti.

 

A Takarékbank haladéktalanul gondoskodott a hitelekkel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásáról. Ennek megfelelően azonnali hatállyal, 2020. március 19-étől - a törlesztésre megjelölt számlákról - leállította a hitelek törlesztőrészleteinek beszedését.

 

A törlesztési moratórium mind lakossági, mind vállalkozói ügyfelekre vonatkozik.

 

Mit tegyen, ha nem kíván élni a hiteltörlesztés felfüggesztésével?

 

A Kormány rendelete lehetőséget biztosít arra, hogy az ügyfelek a szerződés szerinti törlesztéseiket változatlanul, az eredeti szerződési feltételek és kondíciók alapján teljesítsék.

 

Felelős bankként minden ügyfelünknek azt javasoljuk, hogy az anyagi lehetőségeit mérlegelve döntse el, továbbra is fizetni tudja-e hitelei törlesztőrészleteit. Ha úgy látja, hogy háztartása bevételei és kiadásai továbbra is lehetővé teszik hitelei törlesztését, akkor azok további rendszeres törlesztésével elkerülheti, hogy a fizetési haladék miatt kamatnövekmény keletkezzen és a futamidő meghosszabbodjon. Ha bevételeiben időközben kedvezőtlen változás történik, akkor automatikusan visszakerülhet a fizetési moratóriumba, amennyiben a törlesztőrészletét nem fizeti meg a szerződésében foglaltak szerint.

 

 A moratórium csak fizetési halasztást eredményez, így a moratórium időszaka alatt a fennálló kölcsöntartozása tovább kamatozik. A fizetési haladék ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt, a fizetési haladék lejárta után, évente egyenlő részletekben kell majd megfizetni úgy, hogy a törlesztőrészlet és a megfizetendő kamat együttesen nem haladhatja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészlet összegét. A fizetési moratórium és az arra vonatkozó részletszabályok folytán a kölcsön eredeti futamideje meghosszabbításra fog kerülni, azaz később kerül visszafizetésre a kölcsön!

 

Amennyiben Ön tovább kívánja fizetni hiteltartozásának részleteit, lehetősége van a Takarékbank által közzétett nyilatkozaton is jelezni erre irányuló szándékát. A nyilatkozat innen tölthető le.

 

A nyilatkozatot elküldheti:

 

  • postai úton a Takarékbank Zrt. 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 9. címre,
  • a netbankon keresztül (Üzenetek menüpont / Új üzenetek almenüpont / Címzett listából a „Hiteltörlesztési moratórium” címzettet kiválasztva, a következő sablon  beillesztésével és kitöltésével),

  • jelezheti Telefonos ügyfélszolgálatunkon (+36 1 311 3110),
  • e-mailen (kozpont@takarek.hu) keresztül, illetve
  • benyújthatja a Takarékbank bármely bankfiókjában.  

 

A Takarékbank az egyik legtöbb ügyfelet kiszolgáló, felelős pénzintézetként elkötelezett annak érdekében, hogy Magyarország az elérhető legkisebb nemzetgazdasági károkat szenvedje el a világjárvány hatására. Szoros egyeztetéseket folytat a szakmai szervezetekkel, valamint a Magyar Bankszövetséggel és a Magyar Nemzeti Bankkal.

 

A jelenlegi vészhelyzetre való tekintettel kiemelten kérjük, hogy a bankfiókjainkat ne keressék fel személyesen. A felmerülő további kérdések, vagy ügyintézés céljából hívják a nap 24 órában elérhető Telefonos Ügyfélszolgálatunkat (+36 1 311 3110), illetve minden rendelkezésre álló további információról a weboldalunkon tájékozódhat.


Kapcsolódó dokumentumok:

Hiteltörlesztési moratórium

Hitele van és tovább törlesztene? Már a NetBankon keresztül is nyilatkozhat!

 

RÉSZLETEK