Az Azonnali Fizetési Rendszer 2020. március 2-án indul el.

  

Az Azonnali Fizetési Rendszer 2020. március 2-án indul el. - www.takarekbank.hu

  

 

Az Azonnali Fizetési Rendszer (továbbiakban: AFR) 2020. március 2-án indul el a magyarországi kereskedelmi bankok, a GIRO Zrt. és a Magyar Nemzeti Bank együttműködésével. Az új, nemzetközi mércével is rendkívül korszerű, de bonyolult rendszer lehetővé teszi, hogy egy legfejlebb tízmillió forintos elektronikus úton benyújtott banki átutalás pár másodperc alatt célba érjen belföldön, éjjel-nappal, az év minden napján, hétvégén és ünnepnapokon is. A szolgáltatás használata az ügyfeleknek egyszerű, kényelmes, minden szempontból megfelel a digitális korszak elvárásainak.   

 

 

Hogyan lehet azonnal utalni a Takarékbanknál vezetett bankszámlákról?

 

  • A Takarék NetBankból, a Takarék e-Bankból vagy a Takarék Mobilappból lehet utalni,
  • lakossági és vállalati forint bankszámlákról, megtakarítási számlákról *,
  • magyarországi bankszámlákra *,
  • legfeljebb 10 millió forintot utalásonként.

 

Ha a fenti feltételeknek megfelel indított utalása, akkor minden egyéb beállítás nélkül a címzett másodperceken belül megkapja az összeget.

 

Például ha gyermeke napközben fölhívja telefonon, hogy előző nap elfelejtett szólni, és már csak fél óráig lehet befizetni kedvezményesen a nyelviskolai tandíjat a második félévre, akkor nem csúszott ki a határidőből, hanem a Takarék Mobilappból egyszerűen időben át tudja utalni az összeget, hiszen az azonnali fizetési rendszerben az azonnal megérkezik a nyelviskola számlaszámára.

* Mire figyeljen!

 

  • Ha állandó utalást állít be, ha vállalati ügyfélként kötegenként nyújtja be az utalásokat, vagy ha értéknapot tartalmaz utalása (azaz valamilyen más dátumra időzíti az utalását), akkor nem azonnal, hanem – az eddigi gyakorlat szerint – hétköznap napközben négy órán belül, egyébként a következő munkanap reggel érkezik meg az utalás a kedvezményezetthez.
  • Nem végezhető azonnali utalás tartós befektetési betétszámlákról, a számlatulajdonos szabad rendelkezése alól kivont pénzeszközök elhelyezésére szolgáló bankszámlákról – például: óvadéki, letéti számlák – és a bank által biztosított technikai számlákról, illetve forinttól eltérő devizanemű bankszámlákról.

 

Az AFR használatával nem változik az utalás költsége. Az átutalások díja a bankszámla hirdetményében foglalt, a Takarék Netbankon vagy a Takarék e-Bankon kezdeményezett eseti forint átutalás díjával egyezik meg.

 

 

Hogyan lehet azonnali utalást fogadni a Takarékbanknál vezetett számlára?

 

Azon bankszámláink, melyekre korábbi is tudott átutalásokat fogadni, azokon a jövőben az azonnali átutalások is teljesülnek.

 

Az AFR használatával nem változik az utalás fogadásának költsége.

 

Például, ha eladja az autóját, és megállapodik egy vevővel, akkor nem kell sok százezer forintot készpénzben átadni-átvenni. A vevő ott helyben át tudja utalni a vételárat számítógépe vagy mobiltelefonja segítségével a saját bankszámlájáról, a pénz másodperceken belül megérkezik az ön bankszámlájára, így rögtön, helyben aláírhatják a szerződést, Ön pedig átadhatja a forgalmit és a kulcsokat.

 

 

Egyszerűbb az utalás másodlagos azonosítóval

 

Szintén 2020. március 2-ától már nem kell feltétlenül a bankszámlaszámot tudni ahhoz, hogy egy ügyfél azonnali utalásokat indítson vagy fogadjon. Minden bankszámlaszámhoz ugyanis lehet kapcsolni egy vagy több másodlagos azonosítót – mobiltelefonszámot, e-mail-címet, adószámot vagy adóazonosítót. Ha a számlához kapcsolt azonosítót megadja ismerősének, partnerének, akkor elég nekik azt megadniuk utaláskor a sokjegyű, bonyolult számlaszám helyett.

 

Például, ha privát e-mail-címét adja meg bankszámlaszáma másodlagos azonosítójának, akkor egy baráti sörözés végén egyben kifizetheti a számlát, a többiek pedig másodperceken belül át tudják utalni Önnek azonnali fizetéssel a saját részüket – és még a számlaszámot sem kell bepötyögniük, elegendő, ha az Ön e-mail-címét megadják az utalásnál.

 

A másodlagos azonosítókat minden ügyfél egyszerűen hozzá tudja kapcsolni bankszámlájához a Takarékbank fiókjaiban, egy számlához akár többet is. Fontos azonban tudnia, hogy ugyanazt az azonosítót nem lehet megadni több számlához, tehát egy másodlagos azonosító csak egy bankszámlához rendelhető.

 

Fontos körültekintően kiválasztani a másodlagos azonosítót. Kérjük, hogy amennyiben másodlagos azonosítója megváltozik (megszűnteti e-mail címét vagy lecseréli mobiltelefonszámát), haladéktalanul módosítsa vagy törölje azt egy Takarékbank fiókban!

 

 

Évente egyeztet a bank a másodlagos azonosítóról

 

A bank a másodlagos azonosító regisztárálását követően évente egyeztet a számlatulajdonossal az azonosító érvényességéről. Ennek során az ügyfél megerősítheti a korábban bejelentett másodlagos azonosító érvényességét, de kérheti annak törlését vagy módosítását is. Az egyeztetésről a határidő lejárta előtt legalább 30 nappal értesítést küld a bank. Ha az adategyeztetés elmarad, akkor a határidő lejártát követően azonnal törlik a másodlagos azonosítót.

 

 

Milyen újdonságokat talál a bankszámlakivonaton?

 

A bankszámlakivonaton az AFR-ben utalt tételeknél a teljesítés ideje másodperc pontossággal jelenik meg. Ugyanígy másodperc pontossággal szerepel majd a kivonatokon a kivonat készítésének záróidőpontja.

 

Ha másodlagos azonosítóra utal, akkor az utalás címzettjénél a bankszámlaszám helyett a másodlagos azonosító szerepel.

 

A másodlagos azonosító felülvizsgálatának esedékességéről is a számlakivonaton fogjuk tájékoztatni.

 

Milyen esetekben utasíthatja vissza a bank az utalást?

 

A bankok meghatározott esetekben utasíthatják vissza az utalás végrehajtását.

 

1. A küldő bank visszautasíthatja az utalási megbízást, például akkor, ha nincs elég fedezet a számlán, vagy az aláírásnál jogosultsági hiba lép fel.

 

2. A bank elutasíthatja a tranzakciót csalás és pénzmosás gyanúja miatt is, továbbá minden olyan esetben, mely a bank számára reputációs kockázattal jár, illetve járhat a tranzakció teljesítése.

 

3. Ha a megbízást ugyan helyesen adta meg, de az nem felel meg az azonnali utalás feltételeinek (több mint tízmillió forint a megbízás összege, megbízás értéknapot tartalmaz), akkor nem érkezik meg azonnal a pénz, hanem az eddigi gyakorlat szerint hétköznap napközben négy órán belül, egyébként a következő munkanap reggel teljesül az utalás a kedvezményezetthez.

 

4. A GIRO Zrt. is visszautasíthatja az utalást, ha az a tartalmi ellenőrzés alapján nem megfelelő, például olyan másodlagos azonosítót adtak meg az utaláshoz, amelyet nem regisztráltak vagy már nem élő az azonosító.

 

5. A fogadó bank visszautasíthatja az azonnali átutalást formai és tartalmi okokból is, például, ha a banknál nem vezet számlát a kedvezményezett ügyfél.

 

Honnan tudhatjuk, miért nem sikerült az utalás, hogy ki a hibás?

 

Ha hibásan adja meg az utalás egyik adatát, vagy nincs elegendő fedezete, és ezért sikertelen az utalás, erről bankja tájékoztatja.

 

Az utalás indítását követő legkésőbb 30 másodpercen belül visszajelzést kap annak sikerességéről, ezért az utalás után ennyit mindenképp érdemes várni (nem rögtön kilépni a mobilappból, netbankból), hogy kiderüljön, megkapta-e a kedvezményezett az átutalt összeget. Amennyiben a visszajelzés értelmezésében bizonytalan, vagy a fenti időn belül nem érkezik meg a visszaigazolás, úgy a tranzakció sikerességét a ’Megbízások kezelése/Megbízások állapota’ menüpontban ellenőrizheti a banki státuszban.

 

 

Mit lehet tenni, ha vissza akarom kapni az elutalt pénzt?

 

Miután teljesült egy azonnali átutalás, mind az utalást elindító ügyfél, mind a küldő bank részéről felmerülhet, hogy vissza szeretnék kapni az átutalt összeget. A visszahívást a küldő bank indíthatja, ügyfele kérésére vagy saját döntése alapján. Az ügyfél bankfiókban vagy a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül kezdeményezheti a visszahívást.

 

A visszahívás végső határideje: a bank saját döntése alapján 30 nap, az ügyfél kérésére az átutalást követő 13. hónap utolsó napja.

 

A visszahívás megválaszolására 30 nap áll rendelkezésre a fogadó banknak.

 

 

Ügyeljen pénzének és adatainak biztonságára!

 

Vegye igénybe SMS-értesítési szolgáltatásunkat, hogy azonnal értesüljön a számláján vagy a bankkártyájával történő minden pénzmozgásról!

 

Vigyázzon arra, hogy senki se férjen hozzá banki ügyeihez használt

- azonosítójához,

- jelszavaihoz, PIN-kódjához,

- mobiltelefonjához, számítógépéhez.

 

Különösen ügyeljen az azonosításhoz (pl. SMS küldésre) használt mobiltelefonjára. Ha mobiljának SIM-kártyája váratlanul működésképtelenné válik, miközben a telefon nem merült le, és a térerővel sincs probléma, akkor haladéktalanul forduljon mobilszolgáltatójához egy esetleges visszaélés megelőzése végett. Ha pedig kiderül, hogy jogtalanul használják telefonszámát, azonnal értesítse a Takarékbankot. 

 

 

Fizetési kérelem

 

A Takarékbank a fizetési kérelem szolgáltatást egy későbbi ütemben vezeti be.

 

A fizetési kérelem a kedvezményezett által a fizető félnek címzett fizetési kérésre vonatkozó üzenet, amely arra szolgál, hogy a kedvezményezett azonnali fizetési megbizás indítását kérje a fizető féltől. A fizető félnek elég csak ellenőriznie az utalás adatait, és jóváhagyhatja azt.

 

Például egy távhőszolgáltató küldhet fizetési kérelmet ügyfeleinek, akiknek így nem kell a csekkbefizetéshez sorban állniuk, vagy egy egyedi átutalás indításához, illetve bankkártyás fizetéshez adatokat kitölteniük, hanem egyszerűen, egy gombnyomással jóváhagyhatják a fizetési kérelmet, és számlájukról máris átutalták az előző havi távhőfogyasztás díját a szolgáltatónak.

 

Az AFR rendszerről hasznos videót készítettünk, melynek megtekintéséhez kattintson az alábbi gombra.

 

AFR videó

 

A tájékoztatás nem teljes körű, az azonnali fizetési rendszer egységesen 2020. március 2-án indul a magyar bankszektorban.

 

Az Azonnali Fizetési Rendszerről és a másodlagos azonosítókról részletes tájékoztatót az MNB hivatalos oldalán a https://mnb.hu/azonnalifizetes weboldalon, a Takarék NetBankjának, Takarék e-Bankjának, Takarék Mobilappjának postafiókjában talál, valamint személyesen érdeklődhet a Takarékbank bankfiókjaiban.

Kérdés esetén kérjük,forduljon fióki kollégáinkhoz vagy hívja telefonos Ügyfélszolgálatunkat a + 36 1 311 3110-es telefonszámon.

 

Kérjük, válasszon az alábbiak közül:

Tisztelt Ügyfelünk!

A Takarékbank a koronavírus-járvány (COVID-19) további terjedésének megakadályozása érdekében, valamint a Kormány 431/2020. (IX. 18.) rendeletének megfelelően további intézkedéseket vezetett be:

 

Kérjük megértését és segítő együttműködését. Közös érdekünk a járvány további terjedésének megelőzése.